3 magyar klarinétverseny

Hiánypótló ritkaság jelent meg a napokban a közismert stream szolgáltatók kínálatában a 90 decibel és a WMMD gondozásában. 

Három kiváló kortárs magyar zeneszerző 1-1 klarinétversenye hallható Varga Gábor tolmácsolásában, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével. A felvétel karmestere Vajda Gergely. A művek az elhangzás sorrendjében:

Kovács Zoltán: Álomtáncok

Karosi Bálint: Klarinétverseny (I. Moderato  II. Lento III. Prestissimo)

Virágh András Gábor: Monochrome klarinétra és vonószenekarra

A felvétel igazi kuriózum, mivel mindhárom kompozíció Varga Gábornak, illetve az ő felkérésére íródott, amely nagy érzelmi pluszt adott hozzá a művek tolmácsolásához. 
Kovács Zoltán az alábbiakat írta szerzeményéről:

Ez a mű egy érdekes kísérlet volt számomra; hogyan lehet ötvözni a versenymű műfaját a programzenével? Adhat-e egy klasszikus szerkezetű versenyműnek zenei formát egy külső eseménysor, egy külső program? Ezekre a kérdésre ad választ a kompozíció, mely valójában egy éjszaka történetét meséli el. Egy olyan éjszakáét, melyben álmaink különösen, szeszélyesen kapcsolódnak egymáshoz. Álmok, melyekben a valóság keveredik a képzelettel. Álmok, melyekben a tudatalatti énünkkel olyan eseményeket is végigélünk, melyeket a nappali tudatunk sohasem engedne. Éppen emiatt – az ébrenlét határain messze túlmutató – szélsőséges érzéseket élünk meg ilyenkor, melyek zenébe foglalása valódi kihívás lehet egy zeneszerző számára."

Karosi Bálint kompozíciójáról az alábbiakat írta:

"Ez a háromtételes versenymű nagyon különleges számomra, nem csak azért, mert visszahozza a klarinétos gyökereimet, hanem lehetőséget adott arra, hogy kifejezzem a hangszerhez fűződő nagyon bensőséges kapcsolatomat."

Virágh András Gábor generációjának egyik legkeresettebb orgonistája és zeneszerzője. Munkásságáért idén vehette át a Bartók-Pásztory Díjat. Monochrome című szerzeménye 2021-ben keletkezett Varga Gábor klarinétművész felkérésére. A cím a mű alapgondolatának kifejezésén túl utal a zenei szerkezet felépítésére is, ugyanis a klarinét kezdő ütemében megszólaló négy hangból álló motívumfoszlány végigvonul az egész kompozíción úgy, hogy az idő előrehaladtával ez a rövid frázis a legkülönbözőbb zenei folyamatok által fokozatosan fejlődik, és nyeri el a végső formáját.

A felvétel elérhető az Apple Music, a Spotify, a Deezer és a YouTube kínálatában.