Külföld/Külhon/Echo

A tartalom folyamatosan bővül...

Kolozsvári töprengések 2022

Egy nagyszerű kezdeményezés részese lehettem 2022 augusztusában Kolozsváron, a kincses városban. Az ötletgazda Selmeczi György, kiváló zeneszerzőnk, nagyszerű muzsikus barátom, aki ezúttal is nagyot húzott. 

Elolvasom

Magyar Örökség díjas a Kolozsvári Magyar Opera

2022. szeptember 24-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át 102. alaklommal a Magyar Örökség díjat. A hét díjazott között ott volt a Szép Gyula által vezetett Kolozsvári Magyar Opera is.

Elolvasom

Historia iteratur Kolozsváron is?

Másodjára adták elő november 10-én a Kolozsvári Magyar Operában Szabó Emese rendezésében Rossini egyik legismertebb művét, A sevillai borbély című vígoperát. 

Elolvasom

3. Liszt Szimpózium és orgona-avatás

Jóllehet Doborján (mai nevén Raiding) egészen kis település, mégis prominens helyszíne az osztrák zenei és zenetudományi életnek, azon belül is a Liszt-játéknak és -kutatásnak. 

Elolvasom

Wiener Akademie a Musikvereinban

Mint mindig, úgy december 11-én is a békevágy közismert szavaival ért véget Bach nagyszabású h-moll miséje (BWV 232). De a zárókórus valamiképp őszintébbnek, feddhetetlenebbnek hatott a szokásosnál.

Elolvasom

Debussy remekmű Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Opera legújabb előadásának, Debussy Pelléas és Mélisande című operájának március 21-i bemutatója nagyon jó és mély impressziót hagyott maga után.

Elolvasom

Ifjú magyar zeneszerzők sikere Weimarban

A 24. weimari kortárszenei tavaszi fesztivál nemzetközi zeneszerzőversenyén Iván Sára kamarazene kategóriában 2. díjat, Kovács Levente akuzmatikus zene kategóriában 3. díjat nyert.

Elolvasom

...

...