Külföld/Külhon/Echo


Kolozsvári töprengések 2022

Egy nagyszerű kezdeményezés részese lehettem 2022 augusztusában Kolozsváron, a kincses városban. Az ötletgazda Selmeczi György, kiváló zeneszerzőnk, nagyszerű muzsikus barátom, aki ezúttal is nagyot húzott. 

Elolvasom

Magyar Örökség díjas a Kolozsvári Magyar Opera

2022. szeptember 24-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át 102. alaklommal a Magyar Örökség díjat. A hét díjazott között ott volt a Szép Gyula által vezetett Kolozsvári Magyar Opera is.

Elolvasom

Historia iteratur Kolozsváron is?

Másodjára adták elő november 10-én a Kolozsvári Magyar Operában Szabó Emese rendezésében Rossini egyik legismertebb művét, A sevillai borbély című vígoperát. 

Elolvasom

3. Liszt Szimpózium és orgona-avatás

Jóllehet Doborján (mai nevén Raiding) egészen kis település, mégis prominens helyszíne az osztrák zenei és zenetudományi életnek, azon belül is a Liszt-játéknak és -kutatásnak. 

Elolvasom

Wiener Akademie a Musikvereinban

Mint mindig, úgy december 11-én is a békevágy közismert szavaival ért véget Bach nagyszabású h-moll miséje (BWV 232). De a zárókórus valamiképp őszintébbnek, feddhetetlenebbnek hatott a szokásosnál.

Elolvasom

Debussy remekmű Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Opera legújabb előadásának, Debussy Pelléas és Mélisande című operájának március 21-i bemutatója nagyon jó és mély impressziót hagyott maga után.

Elolvasom

Ifjú magyar zeneszerzők sikere Weimarban

A 24. weimari kortárszenei tavaszi fesztivál nemzetközi zeneszerzőversenyén Iván Sára kamarazene kategóriában 2. díjat, Kovács Levente akuzmatikus zene kategóriában 3. díjat nyert.

Elolvasom

Álló vastaps Amszterdamban

Rameau utolsó operáját szeptember végén négy európai nagyvárosban adták elő Vashegyi Györgyék, s e sorok írója Budapesten és Amszterdamban is meghallgathatta felfedeztető erejű produkciójukat.

Elolvasom

Fischer Iván Vicenza díszpolgára lett

Elolvasom

A Holland Nemzeti Opera 2023 legjobbja

Elolvasom

Mount Fuji Nemzetközi Opera Énekverseny

Hármas dél-koreai siker a rangos Mount Fuji Opera Énekversenyen Shizuokában.

Elolvasom

Ligeti 100 Fesztivál Szöulban

2023 május 17-28. között került megrendezésre Szöulban a Ligeti 100 Fesztivál. Az eseményről és annak fogadtatásáról beszélgettünk a a fesztivál művészeti vezetőjével.


Elolvasom

Bach 300

Johann Sebastian Bach 1723. május 16-án vette fel a munkát új lipcsei állásában, amely életében az utolsónak bizonyult. Életének ott eltöltött első tizenkét hónapjában csaknem 60 templomi kantátát komponált; ezeket a kantátákat most a Bach300 elnevezésű, tíz hangversenyből álló sorozat keretében adják elő a múlt év júliusa és ez év májusa között, a lipcsei Bach-Archiv szervezésében. 

Elolvasom

...

...