Zeneélet


Új tagozattal bővült a ZETA

Ez év júniusában megalakult tizedik tagozatként a ZETA – Zenetanárok Társasága – énektanárokat tömörítő tagozata. Az első ülésre szeptember 5-én került sor az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolában.


Elolvasom

Új generációt nevelünk

2022 júliusában megalakult a Magyar Kodály Társaság új elnöksége, mely szeptember 10-én tartotta első ülését. Az ezt megelőző közel két hónapban folytatott egyeztetések alapján az elnökség meghatározta azokat a stratégiai területeket, melyekben a következő években szeretné kifejteni tevékenységét.

Elolvasom

Magyar Örökség díjas a Kolozsvári Magyar Opera

2022. szeptember 24-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át 102. alaklommal a Magyar Örökség díjat. A hét díjazott között ott volt a Szép Gyula által vezetett Kolozsvári Magyar Opera is.

Elolvasom

A makrancos Kata

Seregi László balettjét, amely Shakespeare vígjátéka, A makrancos hölgy alapján készült, 1994-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház. A mű sikere tartós, a mai napig 150-szer került színre. A balett diadalában a zeneszerzőnek, Goldmark Károlynak is nagy szerepe van.

Elolvasom

Unsuk Chin - Testközelben

Korunk egyik leggyakrabban játszott zeneszerzőnője Magyarországon töltötte október első hetét. A hatvanegy éves, dél-koreai származású, de hosszú ideje Berlinben tevékenykedő komponista az Eötvös Péter Alapítvány meghívására érkezett Budapestre.

Elolvasom

Mayerling 

Kevés olyan balett létezik, amelynek előadásai olyan heves és szélsőséges indulatokat képesek kiváltani, mint a Liszt zenéjére, Sir Kenneth MacMillan által megkoreografált Mayerling.

Elolvasom

A diótörő

130 éve mutatták be azt a balettet, amelynek zenéit sokan ismerik; amely az ünnepi készülődés része; amelyre a legtöbben elvisszük csemetéinket legalább egyszer az életben. Ma a karácsony szimbóluma, azonban egyáltalán nem volt ez mindig így.

Elolvasom

A hazai karvezetőképzés jelene és jövője

A Kardos Pál Alapítvány harmadik alkalommal rendezte meg karvezetőversenyét, melyre meghívást kaptak a Kárpát-medence tanárképző intézményeiben tanuló magyar anyanyelvű tanárjelölt hallgatók.

Elolvasom

10 éves a BMC Mátyás utcai épülete

Gőz Lászlóval, a Budapest Music Center alapítójával beszélget Mácsai János a kezdetekről, a BMC fogadott apáiról, az elmúlt évek tapasztalatairól, valamint a Ligeti Györgyről elnevezett utcáról.

Elolvasom

Egy elfelejtett fesztivál

Az idei ősz kezdetén, pontosan szeptember 4-én volt 25 esztendeje annak, hogy a ma Fertődhöz tartozó Eszterházán az Orfeo Zenekarnak és a Purcell kórusnak az Esterházy-kastély dísztermében, Vashegyi György vezényletével tartott hangversenyével kezdetét vette az első „Haydn Eszterházán” Fesztivál.

Elolvasom

...

...

...

...