Portré

Három Bubnó

A Szent Efrém férfikar 20 éves. Ebből az alkalomból beszélgetett Mácsai János új otthonukban, az Ison elnevezésű (a hetedik kerületben a Barcsay és Hársfa utca sarkán található) helyiségben az alapító, művészeti vezetővel Bubnó Tamással, és két fiával, Lőrinccel és Márkkal, akik szintén az együttes tagjai.

Elolvasom

Varga Gábor 

Az Indiana Egyetemen, Bloomingtonban tanító klarinétművésszel beszélgetett az internet segítségével Mácsai János. 


Elolvasom

Balázs János

„Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György…” – mondta róla Vásáry Tamás, zongoraművész-karmester. Balázs János örömmel és hálás szívvel fogadta a véleményt, de számára a Liszt Ferenc, Cziffra György, és a liszti iskola számtalan követője által megrajzolt útvonal követendő példa, amelyet megközelíteni, képviselni fiatalon is lehet, de egy élet munkája kell hozzá, hogy a művész méltó legyen az elődökhöz.

Elolvasom

Batta András

Sok évvel ezelőtt a Zeneakadémia első emeleti lépcsőfordulójában kisebb tömegek váltották egymást péntekenként. A „bennfentesek” tudták, a hangos nevetés oka, hogy a két kiváló zenetörténész, Batta András és Kovács Sándor heti poénjainak listája megjelent a faliújságon.

Elolvasom

Rozgonyi Éva

Az alig nyolc évet élt békés-tarhosi Énekiskola számos kiváló fiatalt indított útnak, akik évtizedekre meghatározták a magyar zenei életet, a kórusok világát. A tanítványok egyike Rozgonyi Éva, zenepedagógus, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy.

Elolvasom

Gőz László

Aki járt már ebben a házban, annak feltűnhetett, hogy az első emeleten van négy plexire nyomtatott tabló, az egyiken Bartók Béla, a másikon Ligeti György, a harmadikon Kurtág György, a negyediken Eötvös Péter fotói. Amikor megkérdezik tőlem, hogy ez mi, akkor azt válaszolom: 

Elolvasom

Rolla János

Liszték – a magyar zenei világ és a közönség is így nevezte őket. A megközelíthető világsztárok, akikkel akár az Óbudai Társaskörben, akár az általuk alapított Zempléni Fesztiválon, de talán a Carnegie Hall kulisszái mögött is bárki beszélgethetett.

Elolvasom

Tokody Ilona

Tavasszal kerek születésnapot ünnepelt hazánk egyik legjelentősebb operaénekese, Tokody Ilona, Kossuth- és Liszt-díjas művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Arra számítottam, talán suttogva beszél majd a hetedik X-ről, de ...

Elolvasom

Gulyás Márta

Van egy zenei megfogalmazás, ami sokak szerint nem megfelelő, nem szabad használni. Így megpróbáljuk figyelmesen kerülni a szót: zongorakísérő. Hiszen nagyon sok zongorista érzi úgy, ez kissé leértékeli a művészetét a szólista mellett. Ez járt a fejemben, miközben a villamossínek közti zebrán energikusan közeledő Gulyás Márta zongoraművészre mosolyogtam.

Elolvasom

...

...

...

...

...

...