Zenetudomány


Kodály Zoltán triciniája, mint a kromatika intonálásának iskolája

A tisztaság a zenében – akárcsak az élet sok más területén – viszonylagos fogalom. Amit bizonyos körülmények között tisztának nevezünk, az más összefüggésben tisztátlannak minősül. Azaz más fokú tisztaságot várunk el a falusi ház tiszta szobájától, mint a klinika műtőjétől. Zenei értelemben máshogy tiszta a „jólhangolt zongora” és egy vonós vagy fúvós hangszer. Kevesen gondolnak arra, hogy még az énekhangtól is másfajta tisztaságot követel a hangszerkíséretes éneklés, mint az a cappella társas ének.

Elolvasom

Modell és Inspiráció

Beszámoló a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság 19. tudományos konferenciájáról, mely 2022. október 6–8-án került megrendezésre a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Zenetudományi Intézet Bartók termében.

Elolvasom

Lappangó liturgikus kódexeink nyomában 1.

Szoliva Gábriel ferences szerzetes szinte meseszerű kalandjait hallgatni nagy élmény. Ám ha tényleg odafigyelünk, kiderül, felfedezése nem csupán zenetörténészek, irodalomtörténészek, hanem bárki számára lebilincselő, már-már lehetetlen-kategóriába eső eseménysorozat eredménye.

Elolvasom

Bach 300

Johann Sebastian Bach 1723. május 16-án vette fel a munkát új lipcsei állásában, amely életében az utolsónak bizonyult. Életének ott eltöltött első tizenkét hónapjában csaknem 60 templomi kantátát komponált; ezeket a kantátákat most a Bach300 elnevezésű, tíz hangversenyből álló sorozat keretében adják elő a múlt év júliusa és ez év májusa között, a lipcsei Bach-Archiv szervezésében.

Elolvasom