Múltidéző


"A zene maradjon meg zenének"

Ernest Ansermet, a világhírű svájci karmester a modern zene szolgálatában töltötte életét. Nevéhez az „újzene" legszebb diadalainak és heves küzdelmeinek emléke fűződik. Negyvenhárom esztendeje áll a Suisse Romande zenekar élén.

Elolvasom

Csodák és mesébe illő dolgok

Sebők György, az Indiana állambeli Bloomingtonban élő zongoraművész 1998. október 18-án szólóestet adott a Zeneakadémián. Az Indiana Állami Egyetem legmagasabb minősítésű (“distinguished”) professzorának másnap, mesterkurzusának két foglalkozása és baráti találkozói közé sikerült beszorítania ezt az interjút.

Elolvasom

Csalog Gábor portré

"...olyan sok nagyszerű tanárom volt, hogy néhányat méltatlanul meg sem szoktam említeni. Földes Im­rét például. Az ember elsősorban talán magatartásokat tanul. Akkor fontos volt az övé is."


Elolvasom

Távozás engedély nélkül

Kisebb-nagyobb közösségekben sokszor meséltem Zoliról - Kocsis Zoltánról -, mert abban a szerencsé­ben részesültem, hogy annak idején, fiatal tanárként, a Konzervatóriumban, egy évig a szolfézs-zeneelmélet-zeneirodalom tanára lehettem.

Elolvasom

Radikális fiatalok

Szokatlan zene szűrődött ki a Zeneakadémia nagyterméből 1982 októberében, a Korunk Zenéje idején, mikor egy szombat délelőtt a könyvtárba tartottam. A zongora hangjára emlékezte­tett, zúgása és folyamatossága mégsem zon­gora-, hanem inkább zenekarszerű volt. 

Elolvasom

...

...