Új tagozattal bővült a ZETA


Ez év júniusában megalakult tizedik tagozatként a ZETA – Zenetanárok Társasága – énektanárokat tömörítő tagozata. Az első ülésre szeptember 5-én került sor az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolában.

Mi az ami a megalakításra sarkallta a Ruszinkóné Czermann Cecilia által vezetett ZETA -t? Mi az ami a hangképző énektanárokat összefogásra gondolata felé vezette?

Az ének tanulás ma Magyarországon igen populáris, bár ki kell mondjuk, hogy a fiatalokat inkább a könnyebb műfajok vonzzák. Sokszor történik meg viszont, hogy a hangképzés folyamán kiderül, hogy az ifjú énekesnek klasszikus képzésre is alkalmas hangi adottságai vannak. Fordítva is igaz ez. Több, a könnyebb műfajban foglalkoztatott énekes jön rá, hogy szüksége van klasszikus zenei és vokális képzésre. Tehát hangképző énekmesterként sokféle problematikával találkozunk, tág látókörrel és nagy flexibilitással kell végezzük a munkánkat.

Hogy valakiből profi énekes váljék, az út hosszú és nehéz, mely olyan mértékű kitartást igényel, mint egy olimpikon sportolótól. A hosszú út több stációs. Zeneiskolában kezdődik, majd konzervatóriumi képzésen keresztül jut el a zenei felsőoktatásba egy növendék. A világban ma divatos specializálódás, a „komplex-egész” látásmódjának hiánya nagyon rosszat tesz a zenei oktatásnak. Ezt szeretnék közös találkozók, megbeszélések, tapasztalatcserék által a magyarországi énektanárok áthidalni. Tudnunk kell, hogyan segíthetjük legjobban a tanítványainkat és egymás munkáját, mit várhatunk el egymástól, hogyan kell építkezzen egy zeneiskolai énektanár, hogy növendéke kész legyen egy közép majd felsőfokú képzésre, mi az amit középfokon és mi az amit felsőfokon kell megtanítsunk - mert korábban nem lehet-, szorosan egymás munkájára építve. A generációk eszmecseréje is elengedhetetlen. Kell az idősebb énektanárok tapasztalata, de kell a fiatalok nyitottsága, kísérletező kedve és lendülete is. Motivációra és akkumulálódási lehetőségre is folyamatosan szükség van mert éneket tanítani az egyik legnehezebb és legfelelőségteljesebb munka, hiszen a hangszer a testben van, utalok itt nem csak a hangszalagokra, de a lélekre is. Az a korosztály, aki elkezd éneket tanulni a mutáció környékén teszi ezt, legérzékenyebb életkorában, a gyermekből felnőtté válás folyamatán.

A Tagozat tagjai nagyon sokat várnak ettől az együttműködéstől.

BÁTORI ÉVA, a Tagozat elnöke