Ligeti 100 Fesztivál Szöulban


2023. május 17-28. között került megrendezésre Szöulban a Ligeti 100 Fesztivál a Korea - Hungary Friendship Association (KHFA) szervezésében. A fesztivál művészeti vezetője Hae-Young Yoo, Dél-Korea egyik kiváló zongoraművésze. A művésznővel a közelmúltban beszélgettünk a fesztiválról és annak fogadtatásáról.

100 éve született Ligeti György, a 20. század egyik legjelentősebb zenei újítója. Munkássága világszerte ismert és elismert. Mennyire ismert és népszerű Dél-Koreában?

A nagyközönség alig ismeri a nevét, még a Korea-Hungary Friendship Association tagságának is ismeretlen volt. Miközben készültünk erre a Fesztiválra, kezdték megtanulni, mennyire fontos Ligeti munkássága, és rájöttek, hogy milyen komoly fesztivál megszervezésébe vágtunk bele. A komolyzenét tanulók körében természetesen ismert és nagy tiszteletnek örvend. A szervezés során a koncertekbe bevont koreai művészek tartottak ad hoc “workshopokat” a KHFA nem zenével foglalkozó tagjainak, akik nagy érdeklődést mutattak Ligeti életműve iránt.

Hogyan jött a fesztivál ötlete, és kik vettek részt a szervezőbizottságban?

Az én javaslatom volt, hogy szervezzük meg. Doktori disszertációm írásakor többször is felmerült Ligeti György neve és munkássága. A disszertációm nagy része Eun Sook Jin zongoraetűdjeiről szólt, aki - ha jól tudom - 3-4 évig Ligetinél tanult. Így természetesen Ligeti zenéjét is tanulmányoznom kellett, hogy megértsem Jin zenei világát, a rá gyakorolt különböző hatásokat.  2022 nyarán, miután az új magyar nagykövet Koreába érkezett (Dr. Szerdahelyi István, a szerk.), egy tartalmas, nem megszokott kulturális projektet akartunk vele megvalósítani. Hittem benne, hogy Ligeti kiválóan alkalmas arra, hogy rávilágítson Magyarország gazdag zenekultúrájára. Kaporra jött a centenárium, ezért gyorsan eldőlt, hogy belevágunk. Szervezőbizottságunk elnöke egyben a KHFA elnöke is, Ro Jae Hun úr, akinek édesapja kezdeményezte annak idején a diplomáciai kapcsolatok felvételét Magyarországgal. A többiek foglalkozása üzletember, jogász, művészeti múzeum igazgatója, zenész, stb.

Hae-Young Yoo, a fesztivál művészeti vezetője (fotó: KHFA)

Mikor kezdték el a fesztivál szervezését?

Körülbelül 2022. augusztus végén.

Ki állította össze a fesztivál programját?

Az én feladatom volt. Mivel Ligetit szinte egyáltalán nem ismeri a koreai közönség, ezért a kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy a nyitókoncert könnyen hallgatható, befogadható legyen, és segítse a közönséget a magyar komolyzene élvezetében. Annak érdekében, hogy jobban megértsék Ligeti zenéjét, a további koncerteken Bartók, Dohnányi és Kodály műveit párosítottuk Ligeti szerzeményeivel, melyhez külön műismertetés is járt. De a záróhangversenyen, mely pont Ligeti születésnapján került megrendezésre, csak az ő művei csendültek fel.

Ligeti munkássága széles skálán mozog, beleértve a zenekari, szólóhangszerekre írt műveket, kórusmuzsikát és operát. Volt-e valamilyen preferencia, hogy mely művek szerepeljenek a fesztivál programjában?

Mivel alapvetően kisebb helyszínek álltak a rendelkezésünkre, ezért elsősorban a kamaraműveket részesítettük előnyben. Eredetileg Magyarországról terveztünk meghívni egy triót a Kürttrió bemutatáshoz, akikkel hónapokig ment az egyeztetés, végül anyagi okok miatt ez nem sikerült. Nem tudtunk tovább várni, ezért átgondoltuk a műsort és elkezdtünk kapcsolatba lépni koreai előadókkal a fúvósötösök bemutatásához. Ezek a darabok nagyon népszerűek a koreai fúvósok körében, így nem volt nehéz nagyszerű zenészeket találni. Természetesen nem maradtunk magyar művészek nélkül. Mivel nem az eredeti tervek szerint sikerült haladnunk, ezért gyakorlatilag az egész programot az előadókhoz igazítottuk. Ami végül sokkal jobb eredményt hozott, mint amit eredetileg terveztünk. Ennek külön örülök.

Koreai és magyar művészek együtt léptek fel a fesztiválon. Kik voltak ők? Most találkoztak először, illetve játszottak már együtt korábban?

Nem, ez volt az első alkalom. Román Mikola és Hargitai Bence csodás játékát élvezhette a koreai közönség. A két magyar zenész csak a nyitókoncertre érkezett Dél-Koreába, s a magyarországi koncertprogramjuk miatt mindössze három napot töltöttek nálunk. De igazán nagyszerű munkát végeztek. A Dohnányi zongoraötösre mindössze egyetlen próba volt, amit ennek ellenére gyönyörűen játszottak el koreai muzsikusokkal együtt a nyitókoncerten. Borbély László a mesterkurzus mellet szintén koreai zenészekkel játszott Ligeti etűdöket, akik egyébként hagyományos koreai zenét játszanak. Elképesztő élmény volt!

A fesztivál több helyszínen zajlott. Mennyire voltak nyitottak a partnerek a programokra?

Hihetetlenül nagy támogatást, segítséget kaptunk. Amikor kértem, hogy adjanak termet és biztosítsanak időt Borbély László mesterkurzusához, akkor azonnal partnerek voltak, holott még a kurzus programját és professzor urat sem ismerték. A helyszínek igazgatói mind régi ismerőseim, barátaim, talán ez is közrejátszott, de az is tény, hogy mind nagy érdeklődést mutatnak a Zeneakadémia iránt.

Borbély László mesterkurzust tart (fotó: KHFA)

Milyen volt a koncertek látogatottsága? Mennyire nyitott a koreai közönség a modern, kortárs zenére?

Nagy siker volt! Mindannyian szerették és nagyon élvezték a koncerteket annak ellenére, hogy általában a koreai közönség nem szereti annyira a kortárs zenét. De ezúttal hihetetlenül más volt. Főleg az utolsó hangversenyen, amin csak Ligeti művek csendültek fel. Bemutatásra került a 100 metronómra komponált remekműve is. Egyszerre volt nagyon lenyűgöző, sokkoló, de ugyanakkor szórakoztató is. Mindenki együtt ünnepelte Ligeti születésnapját és élvezte a nagykövetség által biztosított finom magyar ételeket.

Melyik koncert volt a legemlékezetesebb az Ön számára?

Minden esemény izgalmas és emlékezetes volt. De ha választanom kellene, akkor a nyitókoncertet mondanám. A  koncert kifogástalan volt, és még Csák János miniszter úr is eljött a hangversenyre és beszédet mondott. Ez megható volt a számomra.

Mi volt a legnagyobb kihívás a fesztivál szervezése során?

Ahogy már korábban is említettem, a trió meghívása és jövetele körüli huzavona sajnos sok időt és energiát emésztett fel, amivel sok időt veszítettünk a szervezés során. Nagyon sok mindent kellett összehangolni rövid idő alatt. Az öt különböző esemény párhuzamos szervezése megerőltető volt. De sok segítő állt a rendelkezésünkre, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre. Hálás vagyok nekik!

A szöuli Liszt Intézetben Ligeti Fórumot is szerveztek. Ki volt az előadó és mi volt a fórum témája?

Dr. Kung Hee Lee zenetudós, aki Ligeti zenéjének szakértője. Életrajzi könyvet írt és adott ki Ligetiről. A könyv nagyon hatásos, kiváló volt a fogadtatása, a szerző munkáját nagy tisztelet övezi.

Ligeti Fórum a szöuli Liszt Intézetben (fotó: KHFA)

Manapság minden fesztivál anyagi gondokkal küzd. Ki támogatta a fesztivál megvalósítását?

A legnagyobb támogató a KHFA volt, de kaptunk támogatást és segítséget a Magyar Nagykövetségtől és a Liszt Intézettől is. Jelentős bevételünk lett az eladott jegyekből is, melyek igen kapósak voltak a koreai egyetemisták körében.

Az idei fesztivál sikerén felbuzdulva tervezi-e, hogy hagyományteremtő céllal az elkövetkezendő években is megszervezik a Ligeti Fesztivált?

Az idei fesztivál nagyon sikeres volt. Szerencsések voltunk, mert jó volt az időzítés. Mivel tudjuk, hogy a koreai zenészek és a közönség szeretik a magyar zenét, ezért a jövőben további szerzőket és művészeket szeretnénk felfedezni, valamint más művészeti területre is kikacsintani. Mi, mint a KHFA tagjai, a következő évben is folytatjuk a sokszínű magyar kultúrához kapcsolódó fesztiválok, rendezvények vagy utazások megvalósítását.

BONECZ ERVIN