A Holland Nemzeti Opera 2023 legjobb operatársulata


Fotó: Ronald Tilleman

A rangos német OPER magazin nemzetközi zsűrije a Holland Nemzeti Operát (DNO) a „Legjobb Operatársulat 2023” rangos címmel tüntette ki! 

A díj átadására 2024. január 29-én kerül sor a Holland Nemzeti Opera és Balett ünnepi ceremóniáján Amszterdamban. Ezzel a díjjal a nemzetközi operatársadalom elismerését fejezi ki a Holland Nemzeti Opera Sophie de Lint igazgató vezetése alatt végzett művészi munkája iránt.

„Sophie de Lint vezetésével az amszterdami Holland Nemzeti Opera példamutató módon mutatja be, hogy egy operaház miként lehet releváns és nyerhet támogatást egy sokszínű, városi társadalomban. A kifinomult projektek és a jól átgondolt megközelítés különböző származású, hátterű és érdeklődésű embereket hoz egy fedél alá a Waterlooplein-en, ahol a színház található. Ugyanakkor a DNO alapvető identitása, mint operaház, továbbra is kiemelkedően fontos marad a műsorkészítésben és a közönségélményben, és szilárd alapokra helyezi a művészeti formát a jövőben is.

A kiváló művészek lehetővé teszik a ritkán előadott operák, klasszikusok és hatásos világpremierek bemutatását, amely minden új produkciót igazi élménnyé tesz. A Holland Nemzeti Opera otthona a városnak, és egyben nélkülözhetetlen szereplője a nemzetközi operavilágnak.”

A hír hallatán Sophie de Lint az alábbiakat mondta: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy megkaptuk ezt a rangos díjat. Programunk létrehozásában nagyon sokan vesznek részt, így ez a díj minden kiváló kollégánkat, művészünket és partnerünket illeti, akikkel együtt dolgozunk. A díjat elsősorban bátorításnak tekintjük, hogy továbbra is keményen dolgozzunk azon, hogy az opera helye legyen a ma és a holnap társadalmában. A fenntarthatóság minden szempontból kulcsfontosságú téma számunkra. Továbbra is keresni fogunk olyan új alkotókat az opera kontextusában, akik hangjaikkal és történeteikkel inspirálnak bennünket, és tovább gazdagítják művészetünket. Egyszóval még sok a tennivaló!”