Szentlegendák Liszt szemével

Egy kiemelt figyelmet érdemlő, Liszt Ferenc összes zenekari művének rögzítésére hivatott sorozat újabb tagja jelent meg október 21-én, az Aparté kiadó gondozásában. Az orgonista-karmester Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie ezúttal Liszt szentekhez kapcsolódó alkotásaiból vett fel néhányat, mégpedig a következőket:

Die Glocken des Strassburger Münsters (S.6)

Cantantibus organis (S.7)

Deux Légendes (S.354)

San Francesco (S.665)

Cantico del Sol di Francesco d’Assisi (S.4)

Hosannah (S.677)

Az együttes és alapító-vezetője, Haselböck, a historikus előadói praxis nemzetközileg elismert képviselői, repertoárjuk ennélfogva a barokk kortól a 19. század végéig tartó időszakot öleli fel. Interpretációikban kulcsfontosságú szerepet játszik az adott mű keletkezési idejének megfelelő korabeli hangszerek használata, ezzel is segítve az autentikus hangzásvilág megidézését. Az elmúlt évtizedben monumentális vállalkozásuk volt, hogy Beethoven zenekari műveit vették fel ebben a rekonstruáló szellemiségben („Resound Beethoven” címmel), a jelenleg is folyamatban lévő Liszt-sorozathoz hasonlóan. Noha Liszt-felvételeik sora még nem teljes, már temérdek alkotás elérhető a szerzőtől az ő előadásukban, közöttük a Dante- és a Faust-szimfónia, valamint az összes szimfonikus költemény.

Legfrissebb lemezüknek, amely a Franz Liszt: Legends of the Saints 1. elnevezést kapta, és amelyet szintén elláttak a „Resound” megjelöléssel, a historikus törekvések mellett a gondosan kiválasztott rögzítési helyszínek is növelik értékét; ezek a Wiener Konzerthaus, a szintén bécsi Jesuitenkirche és a doborjáni Liszt Hall. De nem kevésbé járulnak hozzá a páratlan hangzásélményhez a vokális közreműködők: Tomasz Konieczny bariton, Stephanie Houtzeel mezzoszoprán, továbbá a Chorus Viennensis és a Chorus Ad Libitum. Az pedig külön érdekesség, hogy az albumot záró Hosannah-t még évtizedekkel ezelőtt, 1983-ban játszotta fel Haselböck mint orgonista Rudolf Josel harsonaművésszel.

A Franz Liszt: Legends of the Saints 1. megtalálható a YouTube, a Spotify, az Apple Music és a Deezer kínálatában.