Ifjú magyar zeneszerzők sikere Weimarban


A 24. weimari kortárszenei tavaszi fesztivál nemzetközi zeneszerzőversenyén (24. Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik 2023. „24. Internationale Kompositionswettbewerbe” – Via Nova e.V.) Iván Sára zeneszerző, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház karmestere kamarazene kategóriában Fragment über die Hoffnung c. művével 2. díjat és közönségdíjat, Kovács Levente orgonaművész, a kecskeméti teátrum zenekarának művésze akuzmatikus zene kategóriában The Gate of Time c. alkotásával 3. díjat nyert. A rangos nemzetközi zsűri meghívására mindketten Weimarba utaztak, ahol május 26-án és 28-án koncerttel egybekötött díjátadó ünnepség keretein belül elhangzottak a nyertes kompozícióik.

2023-ban a weimari 24. nemzetközi zeneszerzőverseny zsűrije a kamarazene kategóriában Helmut Zapf, Johannes K. Hildebrandt, Broken Frames Syndicate, Alexander Strauch, Sven Daigger és Magdalena Grigarova, valamint az akuzmatikus kategóriában Helmut Zapf, Johannes K. Hildebrandt és Robin Minard a számos nemzetközi beküldött anonim zeneműből 7 döntőst választott ki. A versenyre többek között Németországból, Magyarországról, Horvátországból, Kínából, Görögországból, Olaszországból, Svájcból és Ausztriából érkeztek be művek. A döntősök meghívást kaptak Weimarba, hogy műveiket a 24. weimari Kortárszenei Tavaszi Fesztivál keretében bemutathassák.

Akuzmatikus zeneszerzés kategóriában 10 percél nem hosszabb (sztereó vagy többcsatornás) kompozíciókkal lehetett jelentkezni. A díjátadó hangverseny 2023. május 26-án volt a weimari „mon ami Ifjúsági és Kultúrház” hangversenytermében, amelyben ez alkalomra12 hangfallal felszerelt kiváló minőségű hangtechnikát installáltak. A zeneszerzők műveiket élőben keverve számítógépről játszották le. A koncert előtti főpróba után a zsűri visszavonult, hogy meghozza a döntését. Az első díjat Katharina Klement, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanára Vortex c. művével, a második- és közönség díjat Manolo Müller svájci zeneszerző mubtuuukbbunh c. művével nyerte. Annegret Mayer-Lindenberg német hegedűművész és zeneszerző Solanaceae c. kompozíciójával 3. díjat és Kovács Levente The Gate of Time c. művével (ami ősbemutató volt) szintén 3. díjat kapott. A hangversenyt Jason Langheim, a Weimari Bauhaus Egyetem tanárának T80 c. művének ősbemutatója zárta. A díjakat Johannes K. Hildebrandt, a zsűri- és a Via Nova Türingiai Kortárszenei Egyesület elnöke adta át.

Kamarazene kategóriában a verseny kiírása szerint 4 megadott hangszer (hegedű, gordonka, fuvola és fagott) felhasználásával kellett duót, triót vagy kvartettet komponálni. A díjátadó hangverseny május 28-án volt, amelyen a döntős zeneszerzők kompozícióin kívül a zsűri tagjainak művei is elhangzottak. A műsort (a zsűri munkájában is részt vevő) Broken Frames Syndicate együttes tagjai adták elő, akik kivétel nélkül kiváló kortárs zenei előadóművészek: Lola Rubio (hegedű), Katrin Szamatulski (fuvola), Peng-Hui Wang (fagott) és Sophie-Justine Herr (gordonka). A zsűri rendhagyó döntést hozott, ugyanis 1. és 3. díjat nem adott ki, mindhárom döntős 2. díjat kapott: Iván Sára (Magyarország) Fragment über die Hoffnung*, Dongsun Shin (Dél-Korea / Németország) Existenz des Verschwindens* és Antonio Giacometti (Olaszország) Estranei paessagi celesti con luna c. művéért (*= ősbemutató). A közönségdíjat Iván Sára nyerte el.

Sikerük azért is kiemelkedő, mivel e rangos verseny több, mint két évtizedes történetében előttük csak egy magyar zeneszerzőnek, Kőszeghy Péternek sikerült második (2005) és és harmadik (2008) díjat nyerni.

Sok szeretettel gratulálunk!